Assalamu'alaikum buat Ummi Abah, sahabat dan sahabiah sekalian, sekadar perkongsian dari ana, renungan bersama ketika mengalami masalah, tatkala resah melanda dan apabila ujian bertandan tanpa mengenal masa dan situasi..

KENAPA AKU DIUJI?
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;` Kami telah beriman,’sedangkan mereka tidak diuji?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahuiorang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta”
-Surah Al-Ankabut, ayat 2-3-

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”
-Surah Al-Baqarah, ayat 216-

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
“Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya…”
-Surah Al-Baqarah, ayat 286-

RASA FRUST?
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu beriman.”
-Surah Ali-Imran, ayat 139-


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan, dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya(mencari kemenangan).”
-Surah Ali-Imran, ayat 200-

“Dan mintalah pertolongan(kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat, dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”
-Surah Al-Baqarah, ayat 45-

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka…”
-Surah At-Taubah, ayat 111-

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
“Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan selainn dari Nya.Hanya kepada Nya aku bertawakkal.”
-Surah At-Taubah, ayat 129-

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!
“…Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
-Surah Yusuf, ayat 87-

sahabat sahabiahku sekalian usah dirasa keseorangan dalam perjuanganmu, ketahuilah Allah sentiasa bersama orang yang beriman. kuatkan langkahmu dalam medan da'wahmu, jangan berputusa asa dalam hidupmu. isilah hatimu dengan keykinan pada Allah, pasti hatimu rasa tenang. wallahu'aklam.