[hadis 40- Hadis 16] Imam an-Nawawi - Tentang Marah

gambar hiasan


)):عَنْ أَبِي هُرَیْرَةَ رَضِىَ الله عَنْهُ : أَنَّ رَجُلاً قَالَ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم : أَوْصِنِي. قَالَ
لاَ تَغْضَبْ. فَرَدَّدَ مِرَارًا قَالَ: لاَ تَغْضَبْ )) رواه البخاري.

Daripada Abu Hurairah r.a.:

Bahawa seorang lelaki berkata kepada Nabi SAW: Berikan daku wasiat. Baginda bersabda: Janganlah engkau marah. Lelaki itu mengulangi soalan itu beberapa kali. Baginda tetap bersabda: Janganlah engkau marah.
Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari.

Kefahaman Hadis:

1.  Marah - pengenalan - punca/ sebab-sebab yang boleh melahirkannya.

2.  Marah/murka Allah - thabit sifat ini pada Allah dan tidak boleh dita’wil lagi, (al-Fath : 6) (Thoha : 81) - yakin sifat marahNya tak sama dengan makhluk.

3.   Sifat marah yang dicela : Apabila lahirnya diluar kawalan dan mengikut hawa nafsu, memaki hamun, mencela, memukul dll.

4.  Sifat marah yang dipuji : Apabila mempertahankan yang hak, melihat kemungkaran dan apa yang dibenci oleh Allah.
  •  contoh : rujuk hadis- hadis mengenainya, kisah Musa bersama kaumnya,Yunus bersama kaumnya.
5. Cara untuk menghilangkan sifat marah :
  • Doa - agar dibimbing oleh Allah.
  • Membiasakan diri dengan zikrullah - Quran, tasbih, istighfar dll.
  • Sentiasa ingat peringatan-peringatan yang diceritakan Allah dalam Quran, pahala orang yang dapat mengawal dirinya - bidadari di Syurga.
  • Ta’wiz dari syaitan / ambil wudhu’.
  • Ubah kedudukan - berdiri - duduk - baring.
  • Berikan hak badan - tidur , rehat dan tidak memenatkan badan.

Pengajaran hadis:

Hadis ini menerangkan betapa sifat marah itu perlu dihindari oleh setiap mukmin, kerana marah membawa banyak keburukan terhadap diri sendiri juga terhadap orang lain. Jangan marah ertinya mengelakkan sebarang sebab yang membawa kepada kemarahan. la juga bererti menahan marah bila dia marah. Erti menahan marah ialah menahan dari melaksanakan tuntutan ledakan marah seperti memukul, memaki hamun atau mengamuk. Seseorang yang gagah perkasa dan handal bukan hanya yang mampu beradu tenaga, bahkan juga orang yang mampu menahan marah. Marah diizinkan hanya apabila ia didorong oleh perasaan mahu membela kebenaran kerana Allah, namun mestilah menurut cara hikmah dan batas yang dibenarkan.

Pengisian Liqo’ 1


gambar hiasan

ÉOó¡Î0 «!$# Ç`»uH÷q§9$# ÉOŠÏm§9$#


Segala puji pada Tuhan sekalian Alam yang mencipta sekalian makhluk didunia ini, dimana tiada satu pun yang sia-sia. Setiap ciptaanNya ada kelebihan yang tersendiri yang hanya DIA jua tahu akan yang tersirat dalam setiap ciptaanNya. Kita manusia dan sebagai hamba wajib mensyukuri akan nikmat yang Allah berikan kepada kita. Samada yang kita pinta ataupun tidak, kerana DIA tahu apa yang kita perlukan lebih dari kita tahu. Ini kerana dia MAHA MENGETAHUI akan segala yang tersurat mahupun yang tersirat.

Saudara/I,

                Posting kali ini ana ingin berkongsi sedikit sebanyak apa yang ana peroleh dalam liqo’ ana pada hari ini. Dimana, perancangan liqo pada hari ini adalah, siroh, tazkirah, dan info, serta tidak ketinggalan kalimah halaqat dari murobbi liqo’ yang menjadi halwa teliga kegemaran  bagi  setiap rakan-rakan yang berada dalam liqo’ ini. Malangnya hari ini rakan yang menceritakan sirah tidak dapat hadir kerana pulang ke kampong lebih awal, jadi, tak dapat nak dengar bahagian sirah darinya. insyaAllah pertemuan akan datang berpeluang untuk mendengarnya.

                Ok, mula-mula, tentang tazkirah dari salah seorang sahabat dalam liqo’. Tajuk bagi tazkirahnya adalah ‘Sentiasalah Mengingati Allah’. Walaupun ringkas, tapi cukup bermanfaat. Ana cerita apa yang ana ingat dari apa yang beliau katakan. Baiklah, kita sebagai seorang islam perlu sentiasa ada Allah dalam hati kita, tidak kira diwaktu kita susah atau senang, ketika sedih ataupun gembira dan dalam keadaan macamana sekalipun. Bila kita sentiasa mengingati Allah S.W.T., maka hati kita akan berasa tenang dan kurangnya tekanan, sebagaimana firman Allah s.w.t:

  tûïÏ%©!$# (#qãZtB#uä ûÈõuKôÜs?ur Oßgç/qè=è% ̍ø.ÉÎ/ «!$# 3 Ÿwr& ̍ò2ÉÎ/ «!$# ûÈõyJôÜs? Ü>qè=à)ø9$# ÇËÑÈ 
 
28. "(Iaitu) orang-orang Yang beriman dan tenang tenteram hati mereka Dengan zikrullah". ketahuilah Dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia. (surah Ar-Ra’d: ayat 28)

Orang yang beriman itu hatinya sentiasa tenang dan lapang kerana mereka mengingati Allah setiap masa. Dan kita lihat pula pada konteks percintaan. Cinta yang sejati adalah cinta pada Allah, cinta pada seseorang kerana Allah, akan membawa keredhaan Allah. Cinta yang berlandaskan hawa nafsu dan bisikan syaitan hanya menyesatkan kita. Ini kerana, cinta yang tidak mengikut syariat yang betul adalah sehina-hina cinta, ia akan menjauhkan diri kita daripada Allah s.w.t, bayangkan andai diri kita terlampau jauh dari Allah s.w.t. yang memiliki hati kita ini, sudah tentu tak tentu arah diri kita bukan? Perkara demi perkara yang hadir membuatkan kita lemah, hati menjadi resah dan kacau bilau. Orang yang sarat dengan mengingati Allah dalam hatinya, merekalah orang yang mudah dalam menghadapi ujian Allah s.w.t.

                Seterusnya, info. Info untuk pertemuan hari adalah tentang gunung berapi Bromo yang mengeluarkan asap yang jaraknya mencecah 5500 meter, akibat dari ini beberapa penerbangan di lapangan terbang terganggu. Tetapi buat masa ini ia tidak teruk lagi. Info yang kedua ialah taentang pengarah muda yang ingin membuat dokumentari tentang kisah Natrah. Dimana, kejadian ini cukup hangat pada tahun 1950 di singapura, seorang wanita yang berbangsa Belanda. Rasanya kisah ini boleh di baca pada web-web yang lain. Kisah ini panjang sangat, nanti berjeno nak baca.

                Ok, next is my favorite session, kalimat halaqat from my murabbi in our liqo’, ish.. speaking plok, maaf maaf, tersyasyul plak.. tajuk kalimat haliqat minggu ini adalah berkaitan dengan da’wah. Dalam berda’wah ni kita kena sabar walaupun kita kena hina ataupun maki. Itu semua adalah untuk menguatkan lagi keteguhan hati kita dalam berjuang menyebarkan islam. kita nak menyampaikan islam kepada orang lain ni, kita kena berfikir macam orang yang berniaga, mereka akan menceritakan akan kelebihan barangan yang ingin dijual, mereka akan samapaikan dan terangannya dengan penuh kesungguhan sehinggalah pelanggannya yakin pada produknya. Begitu jugalah kita dalam menyampaikan islam pada orang lain.

                Tetapi ingat, walaupun orang tak layan dengan apa yang kita sampaikan, jangan kecewa, usahamu tidak sia-sia, dan tidak pula terbazir air liurmu. Jangan mudah mengalah dan tidak pula lemah, ketahuilah Allah tidak lihat pada hasilnya, tetapi pada usahamu. Jadi teuslah berjuang dalam menyebarkan agama Allah s.w.t.

Firman Allah dalam surah Ash-Shaff ayat 10-14 yang bermaksud:  

10. Wahai orang-orang Yang beriman! mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan Yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa Yang tidak terperi sakitnya?

11. Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan RasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah Dengan harta benda dan diri kamu; Yang demikian itulah Yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat Yang sebenarnya).

12. (dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke Dalam taman-taman Yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal Yang baik Dalam syurga " Adn ". itulah kemenangan Yang besar.

13. dan ada lagi limpah kurnia Yang kamu sukai, Iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan Yang cepat (Masa berlakunya). dan sampaikanlah berita Yang mengembirakan itu kepada orang-orang Yang beriman.

14. Wahai orang-orang Yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (ugama) Allah sebagaimana (Keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa Ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan ugamaNya)?" mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (ugama) Allah!" (setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang Yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang Yang menang.

Sampai disini sajalah perkongsian ana tentang  pengisian dalam liqo’ ana pada minggu ini. InsyaAllah akan ada perkongsian berkaitan pengisian liqo’ ana yang seterusnya. Andai ada salah silap dan terkasar bahasa ana minta maaf.  WalLahu ‘alam .